Цікаві задачі з інформатики

Юзер Вася Чайник вирішив придбати собі комп’ютер. Hовый комп’ютер коштує у фірмі 1000 у.о. Але, оскільки у Васі вже був блок живлення, він вирішив докупити інше й зібрати комп’ютер самостійно. Він купив материнську плату за 100 у.о., процесор за 200 у.о., вінчестер за 150 у.о. і монітор за 300 у.о. Скільки у.о. заощадив Вася Чайник, якщо на третій секунді роботи його блок живлення спалив всі інші комплектуючі?


Програміст Коля Моніторенко пише один рядок коду за 30 секунд, а програмістка Клава Мишкіна – за 3 хвилини. При цьому Моніторенко робить одну помилку на 15 рядків, а Мишкіна – 2 помилки на 7 рядків. Із чиєї вини зависне програма замовника, якщо Мишкіна пише на Delphі, а Моніторенко – на асемблері?


Хакер Вова Крутий написав троян, що розсилає себе по адресах з адресної книги. У середнього користувача в адресній книзі – 30 адрес. Через помилку в програмі троян замість того, щоб відсилати пароль із зараженої машини Вові, відсилає пароль Вови на заражену машину. Скільки чоловік довідаються пароль хакера Вови Крутого, перш ніж з’явиться антивірус?


Юзер Вася Чайник довідався, що в хакера Вови Крутого з’явився новий CD-ROM з піратською грою. Оскільки у Васі немає дисководу CD-ROM, він вирішив скопіювати собі гру за допомогою дискет. Обсяг гри – 750 Мб, обсяг дискети – 1,44 Мб, усього у Васі 10 дискет. Шлях від будинку Чайника до будинку Крутого займає півгодини. Скільки часу витратить Вася, перш ніж виявить, що гра запускається тільки при наявності CD-ROM?


Робочий день програміста Колі Моніторенка – 8 годин. З них дві години він витратив на навчання Клави Мишкіної грі в Quake по мережі, три години на читання електронної пошти й відвідування улюблених сайтів, годину на встановлення рекорду в Mіnesweeper, годину на чай і годину на перекури. О котрій Коля Моніторенко прийде додому, якщо строк здачі проекту – завтра?


Програмістка Клава Мишкіна в робочий час шукає в мережі кулінарні рецепти. Yandex дав їй 983 посилання, а Rambler – 736. Hаскільки Yandex шкідливіший за Rambler для виробничого процесу?


Операційна система Wіndows 95 сама по собі висне 3 рази на день, а якщо їй допомагає програма Колі Моніторенка, то 9 разів на день. Операційна система Wіndows Mіllenіum з тим же обсягом пам’яті висне 4 рази в день, з подвоєним обсягом пам’яті – удвічі рідше, а програма Колі Моніторенка під нею взагалі не запускається. Скільки разів у день натискав reset Коля Моніторенко, якщо пам’яті він не докуповував, а операційна система Wіndows Mіllenіum зависла в процесі інсталяції 5 разів?


Hа вінчестері юзера Васі Чайника 30 бед-блоків й 4 віруси. Кількість бед-блоків подвоюється кожні 4 дні, а кількість вірусів – кожні 8 годин. Обсяг вінчестера – 1 гігабайт. Через який час система перестане вантажитися, якщо відомо, що вірус, що опинився в області бед-блока, губить здатність до подальшого розмноження?


Хакер Вова Крутий написав програму, що підбирає пароль із 8 символів за годину. За який час Вова Крутий підбере забутий пароль із 32 символів до свого власного комп’ютера, на якому перебуває єдиний екземпляр програми?



Коли юзер Вася Чайник одержує листа, у якому йому обіцяють на халяву $10 000, він завжди слідує викладеним там інструкціям. У результаті наступного дня його адреса попадає ще у два спамерські списки розсилання. Скільки грошей сподівається одержати на халяву Вася Чайник через три місяці? Як незабаром він стане потенційно багатшим за Білла Гейтса?


Програміст Коля Моніторенко пише дівчині, з якої познайомився в чаті, 2 листи в день обсягом по 4 кілобайти кожен, а юзер Вася Чайник – 5 листів по 2 кілобайти. Яким буде їх сумарний трафік до того моменту, як вони виявлять, що листуються один з одним?


Відповідно до закону Мура, обчислювальна потужність комп’ютерів подвоюється кожні 18 місяців. Кожна наступна версія продуктів корпорації Mіcrosoft працює в півтори рази повільніше попередньої. З якою швидкістю корпорація Mіcrosoft повинна випускати нові версії, щоб користувачі не помітили чинності закону Мура?

Для 5-7 класів

  1. Як можна одним мішком пшениці, змоловши її, наповнити два мішки, розміри яких такі ж, як і мішка, в якому знаходиться пшениця?

(Помістити один мішок в інший)

  1. Два батьки і два сини з’їли за сніданком троє яєць, причому кожному з них дісталося по цілому яйцю. Як це могло статися?

(Це було троє осіб: дід, батько і син)

  1. Дві бабці вирушили з Москви у Троїцько-Сергієву лавру. Обидві вони пройшли 60 верств. Скільки верств пройшла кожна з них, якщо йшли вони з однаковою швидкістю?

(Кожна пройшла 60 верств)

  1. Скільки кінців у чотирьох палок? У п’яти палок? А у п’яти з половиною?

(8, 10, 12)

  1. Як від двадцяти відняти 88 так, щоб залишилось 22?

(ХХ-88=22)

  1. Які числа більші сто при читанні не змінюються від їх перевертання?

(609, 888, 6969, 69869, …)

  1. Число 66 вмить збільшіть на половину цього числа.

(Перевернути число, отримаємо 99)

  1. Число 666 вмить збільшіть  у півтори рази.

(Перевернути число, отримаємо 999)

  1. Розділіть число 188 на дві рівні частини, щоб у кожній з них отримали сто.

(188)

  1. Розділіть на аркуші паперу число дванадцять на дві рівні частини так, щоб половина цього числа була сім.

(XII)

Для 8-10 класів

 

 

  1. Скільки кінців у п’яти палок? А у п’яти з половиною? А у шести з четвертиною?

(10, 12, 14)

2. Учні розпилюють колоду на метрові куски Відпилювання займає одну хвилину. За скільки хвилин вони розпиляють колоду довжиною 5 метрів?

(за 4 хвилини)

  1. На поляні поблизу болота паслися протягом однієї години двою однакових коней з однаковим апетитом. Відрізнялися вони один від одного лише тим, що у одного коня хвіст був вдвічі коротший, ніж у другого? Який з коней зів більше трави, якщо вони розпочали і закінчили пастися одночасно?

(Кінь з довшим хвостом зїв більше, так як він мав змогу відганяти мух і оводів, котрі заважали коням пастися)

  1. Один чоловік купив три кози і заплатив 300 гривень. Запитується: по чому пішла кожна коза?

(По землі)

  1. Мельник зайшов у млин. В кожному з чотирьох кутків він побачив по три мішки, на кожному мішку сиділо по три кішки, а кожна кішка мала при собі трьох кошенят. Запитується, чи багато ніг було у млині?

(Жодної, у кішок лапи)

  1. Що це може бути: дві голови, дві руки і шість ніг, а в ходьбі лише чотири?

(Вершник на коні)

7. Розділіть число 1888 на дві рівні частини, щоб у кожній з них отримали тисячу.

(1888)

8. На лісопильному заводі машина відпилює кожної хвилини від колоди кусок довжиною в одну десяту аршина. За скільки хвилин така машина розпиляє колоду довжиною в 1 аршин?

(9 хвилин)

9. Зобразіть число 31 шістьма трійками.

(3*3*3+3+3:3; 33-3+3:3; 33-(3+3):3)

10. Зобразіть число 100 чотирма однаковими цифрами.

(99+9:9

Від Admin

Залишити відповідь